Platform:Debian

Uit EekBoek
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Inleiding

Deze handleiding gaat over het installeren van EekBoek op Debian Squeeze (6.0) en zal ook bruikbaar zijn op Wheezy (7.0) en Sid.

Website: http://www.debian.org/

Het installeren van de packages

Doe onderstaande als root. Voor de console versie van EekBoek is het pakket "eekboek" nodig:

 apt-get install eekboek

Indien je de grafische versie wilt installeren dan installeer je het pakket "eekboek-gui". Dit pakket is afhankelijk van bovengenoemde pakket "eekboek" en zal dat dus ook installeren:

 apt-get install eekboek-gui

Mocht je PostgreSQL willen gebruiken als database, dan heb je ook het pakket "eekboek-db-postgresql" nodig. Voor het gebruik van SQLite worden de benodigde pakketten al automatisch geinstalleerd met EekBoek. PostgreSQL is wat krachtiger en geeft o.a. mogelijkheden voor een multi-user netwerk installatie.

apt-get install eekboek-db-postgresql

Het eventueel upgraden van de packages naar EekBoek versie 2.02.04

In Debian 6 zit EekBoek 2.00.02 en in Debian 7 zit EekBoek 2.00.04. Sinds kort is er echter ook een EekBoek 2.02.04. Deze versie heeft een aantal verbeteringen met betrekking tot meerdere BTW-percentages in één jaar, en met betrekking tot het opzetten van een multi-user installatie met PostgreSQL. Het is daarom te overwegen om deze nieuwe versie te installeren. Voor het installeren zijn uiteraard root-rechten nodig:

 # downloaden, uiteraard alleen die pakketten downloaden die nodig zijn:
 wget http://ftp.nl.debian.org/debian/pool/main/e/eekboek/eekboek_2.02.04+dfsg-1_all.deb
 wget http://ftp.nl.debian.org/debian/pool/main/e/eekboek/eekboek-gui_2.02.04+dfsg-1_all.deb
 wget http://ftp.nl.debian.org/debian/pool/main/e/eekboek/eekboek-db-postgresql_2.02.04+dfsg-1_all.deb
 dpkg -i eekboek*.deb   # gedownloade pakketten installeren
 rm eekboek*.deb  # gedownloade pakketen opruimen

EekBoek starten

Daarna kun je de grafische EekBoek starten via "Toepassingen | Kantoor | EekBoek" (of "Applications | Office | EekBoek").

Indien je gebruik wilt maken van de console-versie, tik dan "ebshell" in een shell (uiteraard als gewone gebruiker), er start dan een wizard voor het aanmaken van een boekhouding. Indien je in een directory staat met daarin een boekhouding, dan zal die boekhouding worden gestart.