Platform:CPAN

Uit EekBoek
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

CPAN is het Comprehensive Perl Archive Network, de leidende site voor Perl programma's. Ook EekBoek is er op te vinden. De beste manier om EekBoek vanaf CPAN te installeren is met het programma cpan.

Het installeren van programma's met cpan moet als root. Gebruikt u "su" of "sudo su" op de commandline om root te worden. De eerste keer dat het programma wordt gestart, dient u soms enkele vragen te beantwoorden met betrekking tot de configuratie.

De CPAN omgeving

Controleer of cpan beschikbaar is door het volgende commando te typen in de command line:

cpan

De CPAN omgeving heeft een prompt "cpan>".

Installatie EekBoek

Het installeren van EekBoek gaat dan als volgt:

cpan> install EekBoek

Er volgt een lijst van vragen en u kunt doorgaans de standaardantwoorden voor die vragen kiezen.

Het is mogelijk dat wordt gevraagd om aanvullende modules te installeren wanneer die nog niet beschikbaar zijn op het systeem. Ook kan de uiteindelijke plaats waar EekBoek wordt geïnstalleerd afwijken als gevolg van de CPAN configuratiegegevens.

Na installatie moeten de EekBoek commando's "ebshell" (commandline versie) en "ebwxshell" (GUI) uitvoerbaar zijn. Uiteraard kan er hiervoor ook een starticoon worden aangemaakt. Het maken van een menu-item in Linux kan wellicht het beste door deze gegevens op te slaan als dit bestand: /usr/share/applications/ebwxshell.desktop

Voor ebwxshell is Wx noodzakelijk. Dit is veelal te installeren als pakket voor het operating systeem; de pakketnaam zal "wxperl" zijn, of "libwx-perl" of iets dergelijks. Mocht dit niet zo zijn, dan kan dat ook via CPAN geinstalleerd worden:

cpan> install Wx

Dit duurt vrij lang en heeft een aantal andere pakketten nodig.

Voor gebruik van PostgreSQL is "DBD::Pg" noodzakelijk. Dit is veelal te installeren als pakket voor het operating systeem (de pakketnaam zal iets als libdbd-pg-perl zijn). Eventueel is het ook als cpan-package te installeren:

cpan> install DBD::Pg

Verlaten van CPAN

Type "q" om de cpan omgeving te verlaten:

cpan> q

Verwijderen van CPAN packages

Mocht je ooit CPAN packages willen verwijderen dan is dat niet heel eenvoudig. Wellicht is het handigste om het pakket "App::pmuninstall" te installeren met cpan. Daarna kan EekBoek bijvoorbeeld worden verwijderd als root op de commandline met "pm-uninstall EekBoek".